Všechny čaje pocházejí ze stejné dřeviny - Camelia Sinensis. Divoce rostoucí stromy čajovníku se objevily v Indii, ale poprvé se začaly pěstovat v Číně. Po celé století, tak i dnes, se čaj používal jako léčivý prostředek v tradiční čínské medicíně (ve starých čínských spisech se píše o čaji jako léčivém prostředku již v roce 2 700 před naším letopočtem).
V šálku čaje byl a stále je ukryt určitý význam. Čaj se stal zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých a příjemných setkání s přáteli, osvěžením těla i duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi. Bez nadsázky můžeme říci, že ovlivnil život mnoha lidem, ale i dějiny mnohých zemí.
Čaj má za sebou více jak 3 000 let historie a kulturního vývoje. Je opěvovaný intelektuály a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou garantované mnoha vědeckými studiemi. Zahání únavu, zvyšuje imunitu, pomáhá i proti usazování toxinů, funguje jako lehké afrodisiakum. Jeho pravidelné pití prokazatelně prodlužuje život.
Léčivé účinky zeleného čaje
Zelený čaj se vyrábí tak, že se čerstvě nasbírané lístky ihned prudce suší (v Číně obvykle) nebo se zapařují horkou párou (vJaponsku). Toto zabraňuje fermentaci, neaktivují se nežádoucí enzymy a zároveň si ponechává zdraví prospěšné antioxidanty. (Tyto antioxidanty, nazývané polyfenoly, jsou základem léčivých vlastností zeleného čaje.) - Až poté následuje svinování. Čaj vylouhovaný z takto ošetřených listů má světle zelenou nebo žlutozelenou barvu, protože chlorofyl a třísloviny v listech se nezměnily. Zelený čaj má velmi jemnou vůni a chuť, která se někomu může zdát nahořklá.
Současné studie ukazují, že zelený čaj:
- posiluje koncentraci, duševní výkonnost a motivaci k výkonům (při sportu)
- zlepšuje schopnost učit se
- působí proti depresím, snižuje množství stresových symptomů
- má vysoký obsah vitamínů a minerálů
- mírní žaludeční a střevní problémy
- podporuje trávení
- snižuje hladinu cholesterolu
- snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků
- zmírňuje otravy způsobené potravinami
- tvoří až do dnešní doby nejlepší ochranu proti nejrůznějším rizikům rakoviny (Dr.Fujiki)
- snižuje riziko trombózy a mrtvice
- posiluje cévy
- posiluje srdce a krevní oběh, snižuje riziko srdečních nemocí
- brání vzniku arteriosklerózy a napomáhá léčení
- upravuje činnost štítné žlázy
- působí proti vzniku revmatizmu
- brání tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů
- zabraňuje zánětům
- má antibakteriální účinek
- je prevencí proti virům
- povzbuzuje prokrvení a regeneraci kůže
- brání vzniku zubního kazu, chrání zubní sklovinu
- oddaluje stárnutí
- má diuretické účinky - je močopudný, zbavuje tělo jedů
- chová se jako antioxidant
- osvěžuje tělo a zbavuje ho napětí
- tein v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy
- neutralizuje škodlivé vlivy záření (lidé, kteří tráví hodně času před obrazovkou, by ho měli pravidelně pít)
- je silně alkalickým nápojem, který působí proti překyselení
- Spektrum pozitivních účinků zeleného čaje na zdraví člověka se rozšiřuje s každou vědeckou a medicinskou studií.
Nutno poznamenat, že australský čajovník Melaleuca alternifolia z rodu Myrtaceae, z kterého se získává oblíbený čajovníkový olej, je zcela odlišná rostlina (viz oddíl "Přírodní kosmetika" - "Tee Tree Oil kosmetika")
Příprava zeleného čaje: přiveďte vodu do varu a potom ji ochlaďte na 60-80° C. Touto vodou zalijte zelený čaj v poměru 2 g (tj.zarovnaná čajová lžička) na šálek. Čaj nechte 2 - 3 minuty vyluhovat. - Délka louhování a množství čaje uzpůsobíme dle vlastní chuti.