Latinský název pro zelený čaj je Cammelia sinensis. A jaký je rozdíl mezi zeleným a černým čajem? Rostlina se pro zelený čaj zpracovává čerstvá, pro černý čaj se listy nechávají vyschnout, tím získává černý čaj svoji chuť a barvu.
Zelený čaj pomáhá při hubnutí
Zelený čaj je další rostlinou, kterou můžeme v dnešní době bojovat proti rakovině, působí totiž proti vzniku a zvětšování zhoubných nádorů. Zelený čaj má také protizánětlivé účinky. V poslední době je ale asi nejznámější díky tomu, že zvyšuje energetický výdej v průběhu dne a pomáhá spalovat tuky, stal se tak oblíbenou součástí mnoha kapslí na hubnutí.
Hlavně ne vroucí vodu
Správná příprava zeleného čaje je trochu časově náročnější záležitost. Ale stojí to za to! Voda by měla být čerstvá a ne už jednou převařená a při zalévání čaje by neměla být vroucí, ale teplá tak 70 až 80 stupňů. Konvici, kterou používáte na přípravu zeleného čaje, byste neměli už používat na přípravu jiného nápoje. Pro správné rozvinutí čajových lístků je vhodné konvici před přípravou čaje nahřát. Zelený čaj by neměl přijít do kontaktu s ničím kovovým, nejvhodnější jsou nástroje a nádoby ze skla, kameniny nebo keramiky. Uchovávání zeleného čaje je další důležitou záležitostí, která má vliv na jeho kvalitu. Také byste jej neměli vystavovat přímému dennímu světlu a měl by být v těsnící nádobě.
Podlehněte své fantazii
To, že nemůžete samotnému zelenému čaji přijít na chuť není nic neobvyklého. Máme tedy štěstí, že existuje už mnoho obchodů, kde prodávají zelený čaj třeba aromatizovaný, s kousky ovoce (ananas, papája, jahody…) nebo doplněný o různé byliny nebo květy. Jedním z nejoblíbenějších je zelený čaj s květy jasmínu, který má nasládlou chuť i vůni. A pokud se ráda necháváte unášet svou fantazií, není nic jednoduššího, než si nakoupit suroviny a míchat si své čaje podle chuti doma sama.