Krystalická sůl z Himálají obsahuje důležité minerály, které lidské tělo potřebuje. Tyto prvky byly součástí pramoře a mají i nyní pro lidský organismus centrální význam. Velmi cenná krystalická sůl protkává sůl kamennou jako spleť žilek. Růžové zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým. Díky pravidelné krystalické stavbě má krystalická sůl silné přirozené, živototvorné síly pro orgány a nervy. Běžné kuchyňské a stolní soli jsou složeny jen z prvků sodíku a chloru, navíc s přísadami proti hrudkování.
Proč právě krystalickou sůl z Himálají?
- Běžně prodávaná stolní sůl
Stolní a kuchyňská sůl, kterou denně používáme, je složena jen z prvků sodíku a chlóru. Aby měla tato sůl dobrou sypkost a nehrudkovala se, jsou přidávány další přídavky k dělivosti a sušení jako calcium carbonate, magnesium carbonate. Navíc může být sůl obohacena jódem a fluorem. Tato solná směs je podávána tělu spolu s potravou. Avšak organismus není na základě anorganické a hrubé látkové formy schopen sodík přijmout. Je tělem identifikován jako jed. Tělo se snaží kuchyňskou sůl izolovat, aby se stala neškodlivá. K tomu je používána buněčná tekutina. Buňky vysychají, tělo žízní. Pokud je ještě moc vysoký obsah chloridu sodného v těle, sůl se rekrystalizuje, takže se váže na neodbouratelné bílkoviny, které se opětovně ukládají v kostech a kloubech. Zde nachází často původ bolestivé onemocnění kloubů jako revma, artritida a dna. Kromě toho díky konzumaci kuchyňské soli se může vyskytnout zvýšený krevní tlak a osteoporóza.
- Mořská sůl
Mořská sůl zaujímá postavení mezi kuchyňskou a krystalickou solí a má (případně měla) organickou strukturu, která může být tělem přijatá. Bohužel znečištěním moře (ať už přímým nebo deštěm ze znečištěného ovzduší) jsou organické struktury solotvorných prvků izolovány. Kvůli tomu již není zaručeno, že ji tělo příjme. Anorganické struktury se ukládají do pojivové tkáně a odebírají buňkám životně důležitou vodu.
- Krystalická sůl z Himálají
Dokonalá geologická struktura krystalické soli je v mineralogii označována jako halit. Vzniká geologickými změnami pod vysokým tlakem. Během vývoje země se posunem zemských desek vztyčili obrovské hory. Největší zemská masa vznikla kolizí euroasijské a indické zemské desky: Himálaje. Jen tímto obrovským tlakem mohla krystalická sůl vzniknout s téměř přesnou geometrickou strukturou. Tato geometrická, skoro dokonalá struktura této sloučeniny může být tělem vstřebána. Krystalická sůl z Himálají obsahuje důležité minerály, které lidské tělo potřebuje. Tyto prvky byly součástí pramoře a mají i nyní pro lidský organismus centrální význam. Velmi cenná krystalická sůl protkává sůl kamennou jako spleť žilek. Červené zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým. Krystalická sůl tvoří díky své geometrické struktuře jemné fraktálové formy. Díky pravidelné krystalické stavbě má krystalická sůl silné přirozené, životvorné síly pro orgány a nervy.
Krystalická sůl z Himálají a pramenitá voda - Optimální kombinace
Vedle krystalické soli je čistá pramenitá voda to nejdůležitější pro lidské tělo. Voda musí být schopná odvádět jedovaté látky z těla. Tuto úlohu naplňuje nejlépe čistá pramenitá voda. Má stejně jako krystalická sůl uspořádanou strukturu a je ideálně vhodná k detoxikaci lidského těla. Pokud škodliviny nejsou vyplaveny, následuje jejich uložení v těle, především v pojivové tkáni. Následkem je zanesení organismu, zvýšení hmotnosti, překyselení organismu a ztučnění pojivové tkáně. Dopřejte sobě a svému organismu čistou pramenitou vodu v kombinaci s „přezdravou“ krystalickou solí z Himálají.
Sůl je jednou z nejzákladnějších a všudypřítomných ochucovadel. Historicky byla sůl velmi ceněným konzervantem potravin pro většinu světových kultur. Přírodní sůl obsahuje širokou škálu esenciálních minerálů a nepřestává být až neuvěřitelně cennou pro vaše zdraví. Avšak dnešní zpracovatelé chemicky mění většinu soli dodávané na trh a tím ji činí nebezpečnou pro člověka.
Dnešní běžná kuchyňská sůl bývá složená z 97,5% chloridu sodného a zbytek tvoří chemikálie – např. přísady proti hrudkování. Taková sůl bývá bělená a tepelně zpracovaná, takže příliš vysoké teploty mění její přirozenou chemickou strukturu a ničí esenciální stopové minerály. Navíc do ní bývají přidávány i nebezpečné složky, jako je jód nebo fluoridy a jedovaté látky, jako je hydroxid hlinitý (používaný jako přísada proti vlhnutí).
V důsledku zpracování se sůl stává neživou a je z ní vyráběn nepřírodní chlorid sodný NaCl s chemickými přísadami, které znemožňují její zužitkování v těle. Tělo pak musí vynakládat ohromná množství energie a obětovat mnoho buněčných tekutin, aby zneutralizovalo ničivé účinky soli. Případná neschopnost těla neutralizovat toxické substance ze soli mívají zpravidla tyto následky:
- celulitidu
- revmatismus, artritidu nebo dnu
- ledvinové a močové kameny
- vysoký krevní tlak
Mnoho lidí už pravidelně používá pro solení mořskou sůl. Bohužel ale mnoho z našich slaných jezer a oceánů je už kontaminováno toxiny, jako jsou např. rtuť, PCB nebo dioxin. Ropné skvrny jsou schopné otrávit zásoby soli na celá desetiletí. Více než 85% všech producentů potravinářské mořské soli používá rafinační procesy. Na základě těchto skutečností je moudřejší nevěřit tomu, že by mořská sůl měla být čistým zdrojem esenciálních solí.
Růžová sůl je naopak jedna z velmi mála variant, které dosud zůstávají v přírodě čisté a stabilní. Přírodní růžové soli jsou známé svým obsahem esenciálních stopových minerálů a svou schopností regulovat vyváženost buněčných tekutin. Růžové odstíny získávají tyto soli díky přítomnosti oxidu železa a hojnému obsahu stopových minerálů. Tyto minerály bývají přítomně v tzv. koloidní formě a mívají vzájemně propojenou strukturu, usnadňující jejich absorpci a jejich výživná schopnost je tak pro tělo znásobována.
Růžová sůl bývá často pojmenovávána podle svého původu. Mezi nejuznávanější druhy patří himalájská sůl – i když se třeba těží na Havaji, v Austrálii, Peru, Utahu nebo v Polsku. V rozporu s rozšířeným přesvědčením tyto druhy solí nezvyšují krevní tlak. Jejich schopnost regulovat vyváženost tekutin jim dovoluje zároveň i stabilizovat tlak krve na zdravých hodnotách. Mezi další přínosy růžových solí patří tyto:
- Podporují zdravou hladinu cukru v krvi
- Umožňují produkovat energii v těle
- Absorbují částice stravy
- Podporují cévní a dýchací systémy
- Podporují zdravé nosní dutiny
- Jsou prevencí proti svalovým křečím
- Zesilují kosti
- Upravují spánek a náladovost
- Zlepšují tělesné libido
- Podporují imunitní systém
- Stabilizují srdeční tep a tlak krve
- Odstraňují překyselení
Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.
Při léčebném užívání těchto solí mějte na paměti své tělo a naslouchejte mu. Některé tělesné typy potřebují více soli než jiné. Pokud máte chuť na něco slaného, obvykle to znamená, že vám schází stopové minerály. Řiďte se proto svým instinktem a přidávejte si do svého jídla o něco více růžové soli. Pokud zrovna nemáte chuť na slané, pak se vraťte se solením zpět ke zmenšeným dávkám.