PROSOLENÍ
Tenhle způsob konzervace je v našich domácnostech popelkou, přitom neoprávněně. Z uložených bylin totiž sůl "vyloudí" krásné aroma, a ještě je dokonale uchová. Tak to zakonzervované byliny neztrácejí barvu, neplesnivějí ani se jinak nekazí. Jsou samozřejmě výrazně slané - proto už pokrmy nedosolujte. Nejlepší způsob je vrstvení (4 díly bylin na 1 díl soli) za mírného pěchování. Do soli můžete naložit prakticky všechny zelené byliny, ty s většími listy nasekejte. Uchovávejte na suchém chladném místě.
NAKLÁDÁNÍ
Takto zabijete dvě mouchy jednou ranou: uchováte bylinu a zároveň ochutíte olej nebo ocet. Při nakládání do oleje mějte na paměti, že nemá zrovna ideální konzervační schopnosti. Jak mu byliny předávají svou vůni, pomalu hnědnou, a pokud se dostanou do styku se vzduchem, mohou se kazit a olej se zakalí. Proto skleničky nechávejte na chladném tmavém místě a nedopusťte, aby byliny vyčnívaly nad hladinu (olej můžete doplňovat). Po čtrnácti dnech, kdy bylinky už vykonaly své a ve sklenici z nich zůstalo jen to nejlepší, můžete olej přecedit a uchovat samotný. Chcete-li v něm mít snítku bylinky pro krásu, použijte raději sušenou. Aromatizované oleje jsou i velmi milým jedlým dárkem.
ZMRAŽENÍ
Mimořádně praktické! Nepřiděláte si moc práce, a navíc tak zachráníte většinu cenných látek i barvu nati. Pro zmražení si natrhejte co nejčerstvější byliny. Nejvíc šťávy mají ráno, když jsou ještě orosené, a pokud možno zastíněné. Slunce, zejména polední, přinutí rozpálené lístky uvolňovat éterické oleje do okolí. Bylina tak sice široko daleko krásně voní, ale to, co byste z ní chtěli uchovat především, nenávratně uniká. Při mražení zůstává i krásná barva, proto vybírejte nepoškozené kousky bez skvrn a zažloutlých listů. K mražení se nejlépe hodí byliny s většími, šťavnatými lístky - libeček, máta (zejména hladkolistá), petrželka - či s křehkými stvoly, jaké má pažitka.
- Byliny mužete jemně nasekat nožem, ale ideální je vložit větší svazky opláchnutých lístků do robotu. Velice si tak usnadníte práci.
- Lžičkou naklaďte hromádky směsi do oddílů tvořítka na ledové kostky a zalijte je čistou vodou. Pak tvořltko vložte do mrazak.
- Jakmile jsou kostky zmrzlé, je nejšikovnější vyloupnout je a přemístit do plastového sáčku nebo krabičky - uspoří to místo.
CHLAZENÍ
Krátkodobý, ale účinný způsob, s nímž si čerstvé lístky ponechají svěžest. Chcete-li si před skutečným konzervováním bylinky užít ještě opravdu čerstvé, zchlaďte je. V ledničce vydrží déle a v lepším stavu než ve sklenici s vodou, kde začnou stonky a spodní lístky brzy podléhat zkáze. V plné kondici vydrží byliny v chladničce asi týden - a během té doby se samozřejmě můžete rozhodnout pro jakýkoli způsob trvalejší konzervace.
- Na podzim řadě bylin dřtvnatí stonky a zasychají některé lístky. Vybírejte si proto jen nepoškozené hezky zelene části a na sběr vyrazte hned po ránu.
- Byliny vložené do plastové krabičky nebo mikrotenového sáčku postříkejte mlhou z rozprašovače, to je váš kouzelny spojenec.
- Vložte do přihrádky na zeleninu ve spodnl části chladničky. Krabičku můžete přikrýt,ale ne úplně, aby k ní mohl vzduch.
SUŠENÍ
Tradiční metoda má i přidatné hodnoty - svazky bylin provoní a zkrášlí kuchyň. Některé byliny sušením získají, protože se jejich aroma zkoncentruje (dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránka), jiné o něj spíše přijdou (meduňka, máta, bazalka). Nesušíme na slunci, ale zásadně zavěšené na suchém, teplém, větraném místě. Je nutné počítat se ztrátou barvy, ale přírodu je možné obelstít sušením v mikrovlnce: bylinám, zabaleným v ubrousku, to trvá nanejvýš čtyři minuty při plném výkonu.