Začalo nám léto a k tomu se váže i chuť organismu se začít po náročné zimě a někdy i jaře čistit. Tělo vyžaduje větší množství tekutin a vlákniny a rádi si dáme třeba jenom meloun nebo třešně či výborné broskve ze zahrádky. Detoxikace patří k základním nástrojů indické ajurvédy. Používá se hlavně k odstranění nahromaděných toxinů z těla. Některé příručky doporučují dlouhou detoxikaci. Já si myslím, že i krátká dokáže tělu velmi dobře pomoci a nejspíše neodstraní všechny toxiny, ale rozhodně tělu uleví.
Neexistuje žádný univerzální návod na pročištění těla. Každý máme jiné stravovací návyky, jiné potíže a jiný metabolismus. Přesto je jedno pravidlo a to je: snížit těžko stravitelné potraviny a ulevit přetíženému organismu.
Jak by měl tedy vypadat 7 denní detoxikační jídelníček:
Co nejíst:
- Vylučte z jídelníčku červené maso a nezdravé tuky
- Naprosto se vyhněte všem potravinám obsahujícím cukr (slazené limonády, cukrovinky, koláče apod.)
- Odstraňte pravidelné pití černého čaje, kávy, alkoholu a samozřejmě tabák
- Vyhněte se konzumaci potravin z bílé mouky, vajec a mléčných výrobků
- Vynechte průmyslově zpracovaným potravinám
- Snižte příjem soli
Co doporučujeme zařadit do jídelníčku:
- Pitný režim musí obsahovat minimálně 2-3l čisté vody denně.
- Zvyšte příjem vlákniny a antioxidantů
- Doplňte jídelníček detoxikačními bylinkami – Kúra 24
- Snažte se o tělo pečovat přírodní kosmetikou
Každou detoxikaci můžete ještě podpořit Chlorellou či zeleným ječmenem a dalšími bylinkami (třezalka tečkovaná, vojtěška, ostropestřec mariánský apod.). Zeleninové saláty jsou nyní základem jídelníčku a ten můžete samozřejmě obohatit o bylinky, které natrháte čerstvé nejen na zahrádce, ale i v přírodě. Ty pak můžete ještě ochutit olivovým olejem, kmínem, koriandrem, bazalkou, majoránkou či zázvorem.
Výborným detoxikačním prostředkem je šťáva z kysaného zelí nebo syrovátka.
A čím tedy začít den? Zkuste čistou vodu s citronem, ta vám nastartuje metabolismus na celý den.
Autor: Eva Jiráčková